Ucraina, a cincea zi de la invazie: Negocierile dintre Rusia şi Ucraina s-au încheiat / Zelenski a semnat cererea oficială de aderarea a Ucrainei la UE / Rubla se prăbușește din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei / Ungaria nu va permite tranzitarea pe teritoriul său a armelor letale destinate Ucrainei

Ucraina, a cincea zi de la invazie: Negocierile dintre Rusia şi Ucraina s-au încheiat / Zelenski a semnat cererea oficială de aderarea a Ucrainei la UE / Rubla se prăbușește din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei / Ungaria nu va permite tranzitarea pe teritoriul său a armelor letale destinate Ucrainei
Sursa: Profimedia
Publicat: 28/02/2022, 00:23
Actualizat: 01/03/2022, 11:25

Atacurile în Ucraina continuă în mai multe direcții în noaptea de duminică spre luni, după ce Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă. Frontul din sud avansează rapid, iar rușii au preluat duminică noaptea controlul asupra orașului Berdyansk. Din nord vine o coloană puternică a Gărzii Naționale cecene, dar imaginile din satelit arată și o coloană de 5 kilometri de vehicule militare care se apropie de Kiev. În nord-est sunt lupte grele în regiunea Harkov. 

Ce s-a întâmplat până acum:

UPDATE – ora 23.59: Responsabilii cu paza mitropolitului Epifanie au neutralizat un grup de sabotori care ar fi încercat să ajungă la liderul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, potrivit unui anunț făcut de Arhiepiscopul Evstratii Zoria, adjunct al şefului Departamentului de Externe al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Potrivit acestuia, există informaţii de la serviciile secrete precum că mitropolitul Epifanie ar fi printre ţintele lui Putin. El a reamintit că liderul de la Kremlin a contestat Biserica Ortodoxă a Ucrainei în amplul său discurs ţinut cu ocazia recunoaşterii independenţei „republicilor populare” Luhansk şi Doneţk.

UPDATE – ora 23.39: Jurnaliştii principalului program de ştiri din Rusia transmit că ucrainenii se împuşcă între ei cu armele primite de la autorităţi și, în acest timp, soldaţii ruşi „par să se plimbe fluierând prin ţară, fără să fie deranjaţi, întreptându-se spre oraşele mari, fiind întâmpinaţi cu zâmbete, prietenie şi flori”.

Jurnalistul Vitalie Cojocari a scris pe contul său de Facebook că a vrut să vadă ce li se spune ruşilor la televizor despre invazia rusească în Ucraina. El a explicat că principalul program de ştiri din Rusia se numeşte Bремя / Vremea.

UPDATE – ora 23.27: Maria, o tânără de 34 de ani, a a ajuns în România cu un copil de mână, unul încă nenăscut și câinele familiei, după un drum istovitor de trei zile și trei nopți, informează ISU Botoșani.

Ea a fost consultată de medici la Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut, care s-au asigurat că atât mama cât și pruncul sunt bine, după care și-a continuat drumul către Praga.

Aceasta este doar una din sutele de povesti ale oamenilor care trec, în aceste zile, granița spre libertate și siguranță, spun cei de la ISU Botoșani.

UPDATE – ora 23.11: Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliaţi şi ai instituţiilor multilaterale, la invitaţia preşedintelui american Joe Biden.

Întâlnirea a avut loc în contextul desfăşurării agresiunii militare nejustificate şi ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

UPDATE – ora 23.00: Un convoi de mari dimensiuni alcătuit din forțe armate ruse se apropie de Kiev. Grupul, alcătuit din cel puțin câteva sute de vehicule, a fost detectat inițial în imaginile satelitare ale companiei Maxar Technologies duminică.

Potrivit New York Times, luni, convoiul era la aproximativ 35 de kilometri nord de aeroportul Antonov, la periferia Kievului și la aproximativ 48 de kilometri de granițele orașului.

Convoiul se întinde pe cel puțin 27 de kilometri, având unele goluri în coloana de vehicule. Linia de vehicule este atât de extinsă încât nu a fost surprinsă în întregime în imaginile din satelit de astăzi.

UPDATE – ora 22.34: Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a lansat un apel direct la soldații ruși care luptă în războiul din Ucraina, afirmând că vor primi amnistia totală și despăgubiri în bani dacă vor depune armele în mod voluntar.

Ministrul a spus că aministia și banii sunt pentru cei care nu doresc să devină criminali. Potrivit lui Reznikov, soldații ruși care își depun armele vor primi 5 milioane de ruble (circa 46.000 de dolari la schimbul valutar de luni).

UPDATE – ora 22.00: Finlanda, stat nealiat, dar membru al Uniunii Europene, a transmis luni că a luat hotărârea „istorică” de a trimite arme şi muniţii Ucrainei. Această decizie vine în contextul invadării acestei ţări de către Rusia. Potrivit Reuters și AFP, Finlanda urmează să furnizeze asistenţă militară Ucrainei.

„Este o decizie istorică pentru Finlanda”, a declarat şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, într-o conferinţă de presă.

UPDATE – ora 21.22: Mai multe detonări de bombe s-au auzit în jurul orei 18:40 (ora locală) luni, spre est de centrul orașului Kiev. Potrivit CNN, exploziile care au avut loc luni seară au fost cele mai mari de la începutul acestei săptămâni.

Sursa citată mai scrie că exploziile au fost urmate de sirene care au sunat mai mult timp în capitala Ucrainei.

UPDATE – ora 20.20: Negocierile dintre Rusia şi Ucraina, care au avut loc – luni – în Belarus, s-au încheiat. Rusia şi Ucraina au discutat despre posibilitatea de a organiza o a doua rundă de discuţii în viitorul apropiat, a declarat consilierul şefului biroului preşedintelui ucrainean Podoliak.

„La discuţii, Rusia şi Ucraina au identificat o serie de subiecte asupra cărora au fost conturate soluţii”, a spus delegaţia ucraineană.

UPDATE – ora 20.02: Primarul orașului Pivdenne, din regiunea Harkov, a fost arestat pentru „trădare de stat”, a anunţat şeful administraţiei regionale din Ucraina, Oleg Sinegubov.

Oficialul regional a afirmat că arestarea primarului este un mesaj pentru toţi cei care încă nu au înţeles că Ucraina se află în război.

UPDATE – ora 19.54: Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iași a transmis un mesaj în română și în ucraineană în care anunță că sunt așteptați în capitala Moldovei toți refugiații care au insuficiență renală și au nevoie de dializă pentru a putea supraviețui.

Toți cei care iau legătura cu refugiații veniți în România care au nevoie de dializă sunt sfătuiți să îi îndrume către spitalul ieșean.

UPDATE – ora 19.42: Ungaria nu va trimite trupe sau arme în Ucraina și nu va permite tranzitul de arme letale pe teritoriul său pentru a menține țara în siguranță, a declarat – luni – ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, în timpul unei vizite în Kosovo.

Guvernul ungar, care a cultivat o relație strânsă cu Kremlinul în ultimul deceniu, a condamnat însă invazia Rusiei în Ucraina și a fost de acord cu sancțiunile europene.

De asemenea, a semnat activarea Facilității europene pentru pace, un instrument care permite UE să finanțeze achiziționarea și livrarea de arme.

UPDATE – ora 19.35: O femeie de origine ucraineană, stabilită în Italia, a fost anunțată prin telefon, sâmbătă, că fiul ei a murit în timpul războiului din țara sa natală. La aflarea veştii, ea a leşinat pe stradă, sub privirile trecătorilor.

Femeia, cunoscută sub numele de Lyuba, se afla la Sarsina de aproximativ zece ani și lucra ca îngrijitoare, dar acum reununțase și voia sa se întoarcă în țară

UPDATE – ora 19.20: Liderul de la Kremlin și-a ținut departe de ochii lumii odraslele, însă războiul declanșat de Rusia în Ucraina scoate noi lucruri la iveală din familia lui Putin, scrie ProSport.

Putin a fost căsătorit cu Lyudmila Shkrebneva și cuplul are două fiice. Nunta a avut loc în 1983, iar în 2013 s-a pronunțat divorțul. Presa rusă susține că Putin își răsfăța fetele, iar mama lor, Lyudmila, avea rolul de părinte autoritar.

UPDATE – ora 19.10: Un interpret al televiziunii germane de știri Welt, a izbucnit în lacrimi, în momentul în care traducea discursul rostit în direct, al președintelui Ucreainei, Volodimir Zelenski.

Potrivit cotidianului american New York Post, femeia – care lucrează pentru Welt – poate fi auzită sufocată de lacrimi, în timp ce încearcă să traducă mesajul lui Zelenski pentru publicul german.

UPDATE – ora 19.00: Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat, luni, că a semnat o cerere oficială de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite șeful adjunct al Biroului prezidențial, Andrii Sibiga, relatează Eurointegration.

Zelenskiy a cerut Uniunii Europene să permită Ucrainei să obțină imediat statutul de membru în cadrul unei proceduri speciale.

UPDATE – ora 18.47: Eurodeputații au decis organizarea unei sesiuni plenare extraordinare la Bruxelles, în care va fi analizată situația din Ucraina. O rezoluție va fi anunțată în cursul zilei de marți, scrie Europarl.Europa.

În cadrul conferinței de presă cu președinții Michel și von der Leyen și cu șeful politicii externe a UE Borrell se va dezbate problema invadării Ucrainei de către Rusia.

UPDATE – ora 18.44: Armata rusă a bombardat și luni orașul Harkov din estul Ucrainei, unde zeci de civili au fost uciși. Al doilea cel mai mare oraș din Ucraina este aproape sub asediul rușilor, încă de sâmbătă.

Pe rețelele de socializare circulă imagini cu o școală făcută scrum, după ce rușii s-ar fi ascuns în unitatea de învățământ.

UPDATE – ora 18.23: Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră transmite că, începând de luni dimineață, a fost operaţionalizat un centru telefonic integrat unde poliţişti de frontieră români, vorbitori de limbă ucraineană, vor fi alături de dispecerii care preiau apelurile telefonice, non-stop, la numărul unic de informare al Poliţiei de Frontieră, 021.9590.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră mai anunță că acest centru integrat va avea disponibile mai multe linii telefonice şi va funcţiona la sediul ITPF Sighetu Marmaţiei, situat la graniţa cu Ucraina.

UPDATE – ora 18.16: Președintele francez Emmanuel Macron a reiterat solicitările comunității internaționale de a opri ofensiva Rusiei în Ucraina într-o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Președintele Macron l-a îndemnat pe Putin să oprească toate loviturile asupra civililor din Ucraina, să păstreze infrastructura civilă și să ofere acces sigur la drumurile cheie, în special la sud de Kiev, a precizat biroul lui Macron.

UPDATE – 18.08: Scene șocante au fost filmate luni în Harkov, nord-estul Ucrainei, unde rușii au atacat furibund cu rachete. Un bărbat a fost surprins într-o luptă corp la corp cu un soldat rus înarmat. Scenele au fost filmate de la etajul unui bloc.

Extrem de curajos, ucraineanul este surprins când îl lovește cu pumnul pe soldatul rus înarmat. Vizibil șocat militarul îl împinge pe bărbat și trage un foc de avertisment în pământ.

UPDATE – ora 17.54: Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei la discuțiile de pace cu Ucraina, este departe de a trece neobservat de presa din Federație, fiind unul dintre cei mai controversați oameni cu acces la putere din țara condusă de Vladimir Putin.

Acesta a ocupat funcția de ministru al culturii între 2012 și 2020, interval în care a supervizat transformarea culturii ruse în una de propagandă și persecutarea artiștilor și cercetătorilor disidenți.

UPDATE – ora 17.45: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost nevoit să îşi anuleze deplasarea la sediul Naţiunilor Unite din oraşul elveţian Geneva, din cauza interdicţiilor de survol impuse de UE avioanelor ruse.

Lavrov urma să participe la sesiunea Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, care va include analizarea situaţiei din Ucraina, şi la Conferinţa ONU pentru Dezarmare.

Elveția nu este membră UE, dar – pentru a ajunge la Geneva – avionul lui Serghei Lavrov ar fi trebuii să survoleze state din cadrul Uniunii Europene.

UPDATE – ora 17.41: În contextul situației tensionate dintre Rusia și Ucraina și a invaziei din țara vecină, Ministerul de Externe (MAE) de la București le recomandă cetățenilor români să evite să se deplaseze în Rusia, iar dacă se află acolo, să plece cât mai repede.

Prin intermediul unui comunicat de presă, MAE reamintește că România a decis, pe 26 februarie, să își închidă spațiul aerian pentru toate aeronavele înregistrate în Rusia, iar ulterior, măsura a fost extinsă la nivel european, motiv pentru care companiile aeriene europene au suspendat toate zborurile spre și deasupra Rusiei.

UPDATE – ora 16.49: Elveția, unul dintre statele neutre de pe teritoriul european, cunoscut mai ales ca centru financiar și comercial, a transmis că va urma calea Uniunii Europene, urmând să adopte sancțiuni împotriva rușilor implicați în invazia Ucrainei de către armata aflată sub comanda lui Vladimir Putin.

Această hotărâre a fost luată după ce președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat, în urmă cu o zi, că este „foarte probabil” ca Elveția sancționeze Rusia și să înghețe activelor rusești din Elveția.

UPDATE – ora 16.43: Spitalele din Iași au primit în aceste zile primii refugiați ucraineni cu probleme de sănătate. Aceștia au ajuns atât de la spațiile de cazare din Iași sau din preajma orașului, cât și prin coordonarea cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Peste weekend, au fost tratați trei pacienți în spitalele din capitala Moldovei, un adult cu probleme respiratorii și doi copii.

UPDATE – ora 16.21: Sute de refugiați ucraineni care au fugit din calea războiului către frontiera cu Polonia refuză să iasă din țară. Este vorba despre femei și copii care nu vor să-și lase în urmă soții și tații care au plecat să înfrunte trupele invadatoare ale Rusiei.

Tania este una dintre miile de femei ucrainene care și-au luat copiii și au fugit departe de Kievul bombardat de soldații ruși. Angajată a televiziunii de stat din Ucraina, femeia a povestit prietenilor pe care îi are în țara nostră că soțul ei, la rândul său angajat al postului respectiv, a plecat la luptă.

Rămasă singură, alături de copii, în casa abia construită lângă Kiev, Tania a refuzat, în primele zile de bombardament, să lase totul în urmă și să fugă din țară.

UPDATE – ora 16.03: Zeci de civili au fost uciși și alte câteva sute au fost răniți în timpul bombardamentelor ruse asupra orașului Harkov, din estul Ucrainei, conform cifrelor transmise de oficialii ucraineni.

Anton Herașcenko, un consilier al ministrului de Interne, a scris pe Facebook că trupele Moscovei au bombardat zone rezidențiale cu rachete Grad, spunând: „Au fost uciși zeci de oameni și sute sunt răniți! Întreaga lume trebuie să vadă această groază! Moarte inamicilor!”.

UPDATE – ora 15.54: Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a transmis că, de la începutul invaziei militare ruse, mai mult de 500.000 de persoane au trecut din Ucraina în ţările vecine.

Statele în care s-au refugiat cei mai mulți ucrainieni sunt Polonia, Ungaria, Republica Moldova, România şi Slovacia.

UPDATE ora 15.44. Vaticanul se oferă să medieze un acord între Rusia și Ucraina: „Nu e niciodată prea târziu”

Vaticanul a anunțat că este dispus să faciliteze un dialog între Rusia și Ucraina, pentru ca cele două părți să pună capăt conflictului început joi după invazia condusă de Rusia.

Anunțul a fost făcut luni de către cardinalul Pietro Parolin, al doilea oficial al Vaticanului, după Papa Francisc.

UPDATE ora 15.42. Cele 4 situații în care Vladimir Putin va lansa un atac nuclear. Ce prevede strategia nucleară a Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat duminică Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear ”de descurajare” în alertă ridicată după ”anunțurile agresive ale țărilor NATO”.

În 2018, Departamentul apărării al Statelor Unite a publicat un raport numit Nuclear Posture Review. Raportul afirmă că „strategia și doctrina Rusiei subliniază potențialul coercitiv și militar al folosirii armelor nucleare.

Ea evaluează în mod greșit că amenințarea unei escaladări nucleare sau chiar o primă folosire a lor (n.r. doctrina „first use” – lansarea armelor nucleare înaintea adversarilor) va servi la ‘dezescaladarea’ unui conflict în termeni favorabili Rusiei”. (Citește mai multe aici…)

Mai multe site-uri rusești au fost sparte de hackeri și afișează mesaje anti-Putin

UPDATE ora 15.15. „Mami, acum trebuie să merg la război?”. Mărturia cutremurătoare a unui băiețel de 8 ani

Oksana Mudriyk, o tânără mamă, locuiește în Fulham, Londra, cu cei doi copii ai săi, însă soţul său este prins în Kiev. Femeia de 44 de ani spune că familia îşi face griji mari pentru soarta bărbatului, care trebuie să lupte să îşi apere ţara.

„Este o tragedie înfricoșătoare, șocantă, sfâșietoare și devastatoare. Soțul meu a fost trezit în această dimineață de rachetele din Kiev. Toată lumea a putut auzi bombardamentul”, a povestit Oksana pentru MyLondon.

Mama a mai spus că gemenii Arina și Danylo sunt îngrijorați pentru tatăl lor. „Ei mă întreabă: „Ce se va întâmpla dacă tatăl nostru moare în război? Fiul meu întreabă: „Trebuie să merg la război acum? Trebuie să lupt pentru a ne apăra țara?”.

UPDATE ora 15.10. Rezervele de oxigen ale Ucrainei au scăzut periculos de mult

Rezervele vitale de oxigen necesare pentru a trata pacienții bolnavi de Covid și alte boli critice, precum și răniții de război, au scăzut periculos de mult în Ucraina, a anunațat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de BBC.

Camioanele nu au putut transporta provizii de la fabrici la spitale din țară, inclusiv în capitala Kiev, ceea ce înseamnă că stocurile disponibile s-ar putea epuiza în următoarele 24 de ore.

OMS a spus că lucrează cu parteneri pentru a obține transporturi urgente prin Polonia.

„Situația aprovizionării cu oxigen se apropie de un punct foarte periculos”, au declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge.

OMS a spus că mai multe fabrici de producție din Ucraina se confruntă, de asemenea, cu o penurie de zeolit – un produs chimic esențial, importat în principal, care este necesar pentru a produce oxigen medical sigur.

Serviciile spitalicești sunt, de asemenea, amenințate din cauza lipsurilor de electricitate și curent.

UPDATE ora 15.00. Roman Abramovici încearcă să negocieze pacea cu Rusia, la rugămintea Ucrainei

Roman Abramovici a acceptat cererea Ucrainei de a interveni în negocierile care se poartă pentru încetarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Un purtător de cuvânt al proprietarului Chelsea a spus, citat de The Guardian: „Pot să confirm că Roman Abramovici a fost contactat de partea ucraineană pentru a oferi sprijin în obținerea unei soluții pașnice și de atunci încearcă să ajute. Având în vedere ce este în joc, vă rugăm să înțelegeți de ce nu am comentat nici situația ca atare, nici implicarea sa”.

UPDATE ora 14.51. Statul Major al Armatei ucrainene: Militarii care păzeau Insula Șerpilor sunt în viață

Statul Major al Armatei ucrainene a anunțat luni, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, că militarii care păzeau Insula Șerpilor în momentul invaziei Ucrainei de către Rusia nu au murit, așa cum s-a crezut inițial.

UPDATE ora 14.45. Mai multe site-uri rusești au fost sparte de hackeri și afișează mesaje anti-Putin

Mai multe site-uri rusești par să fi fost sparte hackeri și cel puțin trei afișează în prezent un mesaj împotriva războiului, conform The Guardian.

„Dragi cetățeni. Vă îndemnăm să opriți această nebunie, să nu vă trimiteți fiii și soții la moarte sigură. Putin ne face să mințim și ne pune în pericol”, spune un mesaj scris în rusă pe site-urile Forbes Rusia, Fontanka, Takie Dela și văzut de reporterul CNN la Moscova.

Aproape 6.000 de persoane au fost reținute în toată Rusia după a patra zi de proteste împotriva războiului

UPDATE ora 14.33. O femeie a rămas fără picioare din cauza unei rachete rusești.

Războiul din Ucraina se extinde, iar tot mai mulți civili au de suferit. O femeie a rămas fără picioare după ce o rachetă a aterizat pe o stradă din Harkov, acolo unde rușii bombardează de duminică.

IMAGINI ȘOCANTE din Harkov

UPDATE ora 14.03. Premierul bulgar îl va demite pe ministrul Apărării, după ce acesta a refuzat să numească „război” invazia Rusiei în Ucraina

Premierul bulgar Kiril Petkov a anunțat, luni, că îl va demite pe ministrul Apărării, Stefan Ianev, după reticența lui Ianev de a descrie invazia rusă în Ucraina drept „un război”.

Petkov a spus că guvernul de coaliție de centru va avea o întâlnire luni pentru a supune la vot propunerea de demitere a lui Ianev și va propune un nou ministru al Apărării, scrie Reuters.

Premierul Bulgariei a adăugat că toți partenerii de coaliție au fost de acord cu demiterea lui Ianev.

„Ministrul Apărării nu poate folosi cuvântul operațiune în loc de cuvântul război. Nu o puteți numi o operațiune când mii de soldați dintr-o parte și din cealaltă parte sunt deja uciși”, a spus Petkov într-o declarație televizată.

UPDATE ora 14.00. Aproape 6.000 de persoane au fost reținute în toată Rusia după a patra zi de proteste împotriva războiului

Autoritățile ruse au reținut un total de 5.942 de persoane pentru că au participat la proteste împotriva războiului în toată țara, de când Kremlinul a ordonat o invazie a Ucrainei, conform CNN.

Potrivit celor mai recente date, 2.802 de persoane au fost reținute duminică pentru că au participat la demonstrații neautorizate în 57 de orașe din întreaga țară. Numai la Moscova au fost reținute 1.275 de persoane.

UPDATE ora 13.44. UE se așteaptă ca cererea de aderare a Ucrainei să fie „iminentă”: „Va trebui să fie evaluată foarte rapid de către Consiliu”

UE se așteaptă ca cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei să fie„iminent”, iar oficialii de la Bruxelles au declarat că „acest lucru va trebui să fie evaluat foarte rapid de către Consiliu și decizia să fie luată cu privire la solicitarea unui aviz urgent de la Comisia Europeană”, conform The Guardian.

Pentru ca Ucraina să devină stat membru al UE, țara va trece printr-o perioadă de pre-aderare, în care trebuie își adaptează instituțiile, standardele și infrastructura pentru a-i permite să-și îndeplinească obligațiile ca stat membru.

Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia sunt în prezent țări candidate.

UPDATE ora 13.36. Imagini șocante cu o rachetă care a explodat într-un apartament din orașul ucrainean Harkov

Armata rusă bombardează orașul Harkov, iar potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare, inclusiv zone rezidențiale au fost atacate.

Într-o filmare de pe rețelele de socializare se poate vedea cum o rachetă a explodat într-un apartament din Harkov.

UPDATE ora 13.28. „Oamenii s-au întins sub tancuri ca să nu plece. Copiii plâng și spun că nu vor să moară”. Mărturii din Kiev, în amenințarea unor noi bombardamente

„Miroase a praf de pușcă pe străzi. Copiii plâng și spun că nu vor să moară”, descrie pentru Gândul atmosfera din Kiev, ucraineanca Maryna Nezhyhai.

După o noapte de liniște în Kiev, luni dimineață, mai multe explozii s-au auzit în capitala ucraineană şi în orașul Harkov. Femeia care  lucrează pentru Asociația Ucraineană de Fotbal și coordonează departamentul de presă mărturisește că oamenii sunt din ce în ce mai speriați.

„În acest moment au fost foarte multe explozii și străzile sunt pline de sabotori. Rachetele au lovit case, iar în adăposturile subterane s-au născut șase copii. Mai multe familii stau în mașini și 16 copii au murit până acum. Din cauza rănilor foarte grave, medicii nu au putut să-i salveze. Pe 27 februarie, un grup de soldați ruși au deschis focul asupra unei familii cu trei copii la Kiev. Părinții și una dintre fete, Polina, au murit imediat. Alți doi copii sunt în spital”, spune Maryna Nezhyhai pentru Gândul. (Citește mai multe aici…)

Kremlinul acuză UE de comportament ostil față de Rusia

UPDATE ora 13.25. „Allah Akbar” – Militarii ceceni se pregătesc să atace Kievul și strigă mesaje jihadiste

VIDEO AICI | Militarii ceceni ai armatei ruse se pregătesc să atace Kievul strigând cu degetul mare în sus „Allah Akbar”. Este o imagine care aduce în minte videoclipurile teroriștilor jihadiști.

Rețelele de socializare sunt pline de videoclipuri filmate la periferia capitalei ucrainene de brigada cecenă: soldaților ruși le este interzis să răspândească imagini, dar pentru ceceni regula nu se aplică, scrie La Republica.

Formal, ei fac parte din Rosgvardia, Garda Națională creată de Putin: nu aparţin de Ministerul Apărării, ci direct de Kremlin. În realitate, însă, ei sunt mercenarii lui Ramzan Kadyrov, dictatorul Ceceniei: sunt războinici tribali care au înăbuşit în sânge insurecția islamică.

În plus, ei au fost antrenați în Rusia: au echipamente de la forțele speciale și sunt obișnuiți cu lupta de noapte în zonele urbane. Au benzi de adeziv reflectorizant pe brațe și umeri, probabil pentru a se recunoaște în întuneric.

UPDATE ora 13.00. Rusia și Ucraina, pe „frontul” economic din România. Câte firme cu acționari ruși și ucraineni sunt în România

În prezent, în România activează 477 de companii care au în structura acționariatului cetățeni de origine rusă și 773 de companii care au în structura acționariatului cetățeni de origine ucraineană.

În ceea ce privește companiile cu acționariat rusesc, numărul acestora este în creștere, de la 391 în 2018 și 453 în 2019, iar în 2020 se înregistrau 477 de firme.

Tot în creștere sunt și companiile din România care au în structura acționariatului cetățeni ucraineni, cu o creștere de la 636 în anul 2018, la 726 în anul 2019 și 773 în 2020.

UPDATE ora 12.54. Kremlinul acuză UE de comportament ostil față de Rusia

Kremlinul acuză Uniunea Europeană de „comportament ostil” față de Rusia, declarând că livrările de arme către Ucraina sunt „periculoase și destabilizatoare” și nu fac decât să confirme faptul că Rusia a avut dreptate în eforturile de a-și demilitariza vecinul, conform The Guardian.

Vestul a intensificat livrările de arme către Ucraina pentru a o ajuta să se apere împotriva unei invazii ruse pe care Moscova o numește „operațiune militară specială” menită să protejeze civilii, conform Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze numărul victimelor pe care le-au suferit forțele ruse sau să detalieze instrucțiunile președintelui Vladimir Putin legate de mobilizarea forțelor nucleare.

UPDATE ora 12.40. Au început discuțiile dintre Rusia și Ucraina pentru restabilirea păcii

Au început discuțiile dintre Rusia și Ucraina pentru restabilirea păcii, notează Reuters.

Ucraina a declarat că obiectivul său pentru discuții este „încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse”.

Kremlinul a refuzat să comenteze scopul său în cadrul negocierilor, dar negociatorul rus Vladimir Medinsky a spus că Rusia dorește să ajungă la un acord care este în interesul ambelor părți.

UPDATE ora 12.36. Volodimir Zelenski, mesaj direct către România: Simțim sprijinul politic și de apărare

„Sunt recunoscător României pentru contribuția sa semnificativă la apărarea țării noastre. Îi sunt recunoscător lui Klaus Iohannis pentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor noștri”, a scris Zelenski, luni, pe Twitter.

Peste 400 de mercenari ruși au fost trimiși să îl asasineze pe Zelenski

UPDATE ora 12.30. Volodimir Zelenski cere aderarea „urgentă” a Ucrainei la Uniunea Europeană

Președintele Volodimir Zelenski a cerut, luni, Uniunii Europene să accepte „urgent” aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

„Facem apel la Uniunea Europeană să admită aderarea de urgență a Ucrainei, folosind o nouă procedură”, a spus Zelenski într-un mesaj video transmis luni.

„Suntem recunoscători partenerilor pentru că ne sunt alături. Dar scopul nostru este să fim alături de toți europenii și să fim egali cu ei. Sunt sigur că merităm asta. Sunt sigur că este posibil”, a spus președintele Ucrainei, citat de CNN.

UPDATE ora 12.17. Lituania cere Curții Penale Internaționale să investigheze „crimele împotriva umnaității din Ucraina”

Guvernul Lituaniei a anunțat că va cere procurorilor de la Curtea Penală Internațională să investigheze „crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina”, conform The Guardian.

„În fiecare zi sosesc informații noi, dar avem destule până acum pentru a depune cererea”, a declarat prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte.

UPDATE ora 12.05. The Times: Grupul Wagner, trimis la Kiev pentru a-l asasina pe Volodimir Zelenski

Peste 400 de mercenari ruși din Grupul Wagner operează la Kiev și au primit ordine de la Kremlin să-l asasineze pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Informațiile au fost publicate de The Times, care susține că mercenarii au și misiunea de a pregăti terenul pentru ca forțele armate ruse să preia controlul asupra capitalei ucrainene. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 12.00. Majoritatea ucrainenilor cred că vor câștiga împotriva Rusiei – sondaj

70% dintre ucraineni cred în victoria Forțelor Armate Ucrainene în fața Rusiei, iar 91% dintre respondenți susțin acțiunile președintelui Volodimir Zelenski.

70% dintre ucraineni cred în victoria Forțelor Armate Ucrainene asupra forțelor militare ruse, în timp ce 91% dintre respondenți susțin acțiunile președintelui Volodimir Zelenski, potrivit unui sondaj realizat de Rating Sociological Group, notează The Jerusalem Post.

În cadrul sondajului au fost intervievați 2.000 de ucraineni cu vârsta de peste 18 ani din toate regiunile, cu excepția regiunilor ocupate Donețk și Lugansk și a peninsulei Crimeea.

În timp ce majoritatea ucrainenilor par să aibă o viziune optimistă asupra viitorului, 16% dintre respondenți sunt nesiguri de victoria armatei ucrainene asupra forțelor ruse.

15% dintre respondenți spun că nu știu cine va câștiga.

Dintre cei care au fost încrezători în victoria Ucrainei – 47% au spus că sunt absolut siguri de victoria militară a Ucrainei, 23% s-au declarat doar destul de încrezători.

UPDATE ora 11.47. Armata rusă anunță un coridor „sigur” destinat ucrainenilor care vor să plece din Kiev

Armata rusă a anunțat luni deschiderea unui coridor „sigur” pentru ca civilii ucraineni să părăsească capitala, Kiev, notează CNN.

„Facem un apel către locuitorii din Kiev. Toți civilii din oraș pot părăsi liber capitala Ucrainei de-a lungul autostrăzii Kiev-Vasilkov (Vasylkiv). Această rută este deschisă și sigură”, a spus generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat.

„Încă o dată, vreau să subliniez că forțele armate ale Federației Ruse lovesc doar ținte militare. Populația civilă nu este în pericol”.

UPDATE ora 11.33. Ce avioane se aud de fapt în permanență în mai multe zone din țara noastră de când a început războiul din Ucraina

De câteva zile, de când a început războiul din Ucraina, pe deasupra României zboară mai multe aeronave pe care românii din anumite zone le aud în permanență, dar nu știu care este identitatea lor, mai ales că pe Flyradar24 nu se oferă foarte multe informații despre ele. Ce sunt de fapt aceste zboruri.

În primul rând, de când a început criza din Ucraina, mai multe state NATO au trimis avioane de vânătoare care desfășoară misiuni de apărare, în cadrul sistemului de poliție aeriană. (Citește mai multe aici…)

Peste 5.000 de militari ruși au murit în război, susțin ucrainenii

UPDATE ora 11.30. Oficial ONU: 102 civili au murit în Ucraina. Cifra reală ar putea fi „considerabil mai mare”

Cel puțin 102 civili în Ucraina au fost uciși de când Rusia a început invazia joia trecută, iar alți 304 au fost răniți, dar cifra reală ar putea fi „considerabil mai mare”, a declarat luni șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

Bachelet, într-un discurs susțin în Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva, a spus:

„Majoritatea acestor civili au fost uciși de arme explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene. Cifrele reale sunt, mă tem, considerabil mai mari. Aproximativ 422.000 de ucraineni au fugit din patria lor, cu mult mai mulți au fost relocați în țară”.

UPDATE ora 11.29. Cât de mare este averea lui Putin? Unii analiști spun că ar fi mai bogat decât Jeff Bezos, Bill Gates și Elon Musk

Potrivit dezvăluirilor oficiale de la Kremlin, Vladimir Putin ar avea un venit de 140.000 de dolari, ar deține trei mașini, o remorcă și un apartament de 800 de metri pătrați, potrivit Kremlinului. De asemenea, el ar avea dat în folosință un apartament de 1.600 de metri pătrați în Moscova. Însă, economistul suedez Anders Aslund, care a scris o carte despre economia Rusiei (Capitalismul rusesc: calea de la economia de piață, la cleptocrație) estimeză că averea lui Putin este undeva între 100 și 150 de miliarde de dolari, scrie fortune.com.

UPDATE ora 11.25. Ucraina susține că au fost uciși peste 5.000 de soldați ruși

Ministerul Apărării de la Kiev susține că peste 5.000 de soldați ruși au fost uciși în primele patru zile de lupte din Ucraina, conform BBC.

Într-o declarație postată pe Facebook, oficialii ucraineni au anunțat că aproximativ 5.300 de soldați ruși au fost uciși și arată că 191 de tancuri, 29 de avioane de luptă, 29 de elicoptere și 816 vehicule blindate de transport de trupe au fost distruse de forțele ucrainene.

BBC precizează că nu a reușit să verifice aceste afirmații dintr-o a doua sursă.

UPDATE ora 11.08. „Dacă Ucraina cade, urmează Moldova și, posibil, începutul celui de-al treilea război mondial”. Avertismentul lansat de premierul Sloveniei

Dacă Ucraina va cădea în mâinile Rusiei, vor urma Republica Moldova, Georgia, Balcanii de Vest şi republicile baltice, avertizează premierul sloven, Janez Jansa, fără a exclude un al treilea război mondial.

Într-un interviu acordat presei slovene Nova24, Planet TV şi Siol, acesta spune că Rusia va ataca mai întâi ţările din jurul Uniunii Europene care nu au aderat încă la UE şi la NATO, iar apoi va fi rândul ţărilor baltice.

„Acolo am avea un conflict serios şi, posibil, începutul celui de-al treilea război mondial”, a spus Jansa, citar de Agerpres.

UPDATE ora 11.05. Delegația ucraineană a ajuns la granița cu Belarus pentru a participa la negocieri

Delegația ucraineană a ajuns la granița cu Belarus, pentru a participa la primele negocieri de pace cu Rusia, potrivit unui tweet al Ministerului ucrainean al Apărării.

The Ukrainian delegation arrived in the area of the Ukrainian-Belarusian border to take part in talks with representatives of the Russian Federation ➡️ https://t.co/RKxx6801eh

— Defence of Ukraine (@DefenceU) February 28, 2022

Din delegație fac parte, printre alții, ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, consilierul președintelui Ucrainei, Mykhailo Podoliak, și ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu face parte din delegație.

Guvernul României închide mai multe site-uri care propagă știri false. Sputnik și Russia Today, vizate

UPDATE ora 11.00. Zelenski, mesaj de ultimă oră pe Instagram

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un mesaj video pe Instagram. El spune că „acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un războinic”.

„Când am fost la președinție, am spus că fiecare dintre noi este președinte. Pentru că toți suntem responsabili pentru situația noastră. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Și acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un războinic. Războinicul este la locul lui. Și sunt încrezător că fiecare dintre noi va câștiga. Glorie Ucrainei!”, a transmis el, pe Instagram.

UPDATE ora 10.47. „Mamă, scoate-mă de aici! Omorâm civili aici!”. Dima, soldatul rus filmat plângând, după ce a fost capturat de armata ucraineană

„Mamă, scoate-mă de aici! Omorâm civili aici!”, sunt cuvintele unui soldat rus capturat de militari ucraineni. Forțele armate ucrainene transmit pe Twitter stigătul disperat al unui soldat rus capturat în urma luptelor din Ucraina.

Tot mai mulți soldați ruși, majoritatea cu vârste cuprinse între 19-20 de ani se predau sau sunt capturați de militarii ucraineni. Majoritatea declară că nu știu de ce se află pe câmpul de luptă, sunt dezorientați și flămânzi.

„Am capturat în jur de 200 de soldați ruși, unii dintre ei în vârstă de 19 ani, deloc antrenați, prost echipați. Îi tratăm conform Convenției de la Geneva, conform dreptului umanitar internațional”, a declarat Kremenetski, oficial al Ambasadei Ucrainei în SUA.

UPDATE ora 10.35. Guvernul anunță închiderea mai multor site-uri care propagă știri false. Sputnik și Russia Today, vizate

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat marți, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Victoria, că Guvernul a solicitat închiderea în România a mai multor site-uri care propagă știri false.

Decizia a fost luată în contextul agresiunii Rusiei la adresa Ucrainei și vine în contextul unei decizii la nivel european în acest sens.

„Ultimul operator care furnizează servicii TV în România va opri furnizarea Russia Today în România. Începând din această seară, niciun operator de difuzare a Russia Today din România nu va mai avea acest serviciu activ”, a declarat luni Dan Cărbunaru.

UPDATE ora 10.30. Dan Cărbunaru: „Peste 33.000 de refugiați ucraineni se află în acest moment în România”. Câți dintre ei au cerut azil

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, luni dimineață, că de la declanșarea agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, 70.803 persoane au trecut granița din țara vecină spre România.

Potrivit oficialului, în acest moment, peste 33.000 de refugiați din Ucraina se află pe teritoriul României, iar dintre aceștia, 373 de persoane au aplicat pentru azil.

UPDATE ora 10.24. Fost ministru de externe rus și prieten al lui Putin: „Nu știu ce s-a întâmplat în capul lui, dar este o persoană diferită”

Andrei Kozîrev, fostul ministru rus al afacerilor externe și prieten cu Vladimir Putin a declarat că „ceva s-a întâmplat în capul” președintelui rus, care acum ar fi cu totul schimbat.

„Nu știu ce s-a întâmplat în capul lui, dar este o persoană diferită, mai ales din punct de vedere politic, este total diferită”, a precizat Andrei Kozîrev.

Rubla a scăzut luni cu 30% la primele ore de la deschiderea pieței

UPDATE ora 10.23. Cum arată masa primelor negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia

Belarus anunță că a pregătit sala care va găzdui negocierile dintre delegațiile ucrainene și ruse. Ministerul de Externe a postat, pe Twitter, o fotografie cu locul unde se vor purta primele discuții de pace, de la izbucnirea conflictului militar.

„Locul discuțiilor dintre Rusia și Ucraina în Belarus a fost pregătit, este așteptată sosirea delegațiilor”, a anunțat Ministerul de Externe al Belarus pe rețelele de socializare, publicând o imagine a unei mese lungi cu steaguri rusești și ucrainene.

UPDATE ora 10.12. Klaus Iohannis va discuta cu Joe Biden, la 13:00, despre războiul din Ucraina, în cadrul unei teleconferințe cu aliații SUA

Klaus Iohannis va participa, la 13:00, la o teleconferință organizată de Casa Albă. Mai exact, președintele american Joe Biden va susține o teleconferință cu aliații americani pentru a discuta despre situația din Ucraina și răspunsul lor coordonat. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 10.00. Femeile din Ucraina prepară „cocktail Molotov” pentru a întâmpina trupele Rusiei

Un grup de femei din Ucraina s-au mobilizat și prepară cocktailul Molotov pentru a întâmpina trupele Rusiei. Imaginile cu ele au făcut înconjurul internetului.

În Dnipro, femei și bărbați au fost filmați în timp ce aranjează sticle pentru a le umple cu alcool și spumă de polistiren.

UPDATE ora 9.46. Comisarul european Ylva Johansson, în vizită la taberele pentru refugiații ucraineni, în nordul României. Peste 33.000 de refugiați se adăpostesc în România

Comisarul european Ylva Johansson, responsabil pentru afaceri interne, se află într-o vizită la Suceava și la Bucureşti în data de 28 februarie 2022, se arată într-un comunicat oficial.

Ea vizitează tabăra mobilă de asistență umanitară din zona PTF Siret și va susține declarații de presă la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

UPDATE ora 9.30. Banca centrală a Rusiei a mărit dobânda-cheie de la 9,5% la 20%

Banca centrală a Rusiei a anunțat că își majorează dobânda cheie de la 9,5% la 20%, pentru a contracara riscurile de depreciere a rublei și creșterea inflației. Oficialii încearcă să limiteze consecințele sancțiunilor occidentale.

Rubla a scăzut luni cu 30% la primele ore de la deschiderea pieței.

De asemenea, Moscova a ordonat companiilor să vândă 80% din veniturile lor în valută, au anunțat Banca Centrală și Ministerul de Finanțe.

„Condițiile externe ale economiei ruse s-au schimbat drastic”, a transmis Banca Centrală într-un comunicat.

UPDATE ora 9.27. Alertă în Canada. Un avion rusesc a intrat în spațiul aerian al acestei țări

O aeronavă rusească a intrat în spațiul aerian canadian, în pofida faptului că autoritățile din Canada au interzis accesul avioanelor din Rusia pe teritoriul său.

Este vorba despre zborul Aeroflot cu numărul 111. Avionul a decolat de la Miami, Florida, cu destinația Moscova. Potrivit datelor de pe site-ul de urmărire a zborurilor, FlightAware, aparatul de zbor ar fi încălcat interdicția de a pătrunde în spațiul aerian canadian. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 9.25. Ursula von der Leyen, în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană: „Sunt de-ai noștri și dorim ca ei să intre”

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat, duminică, în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, scrie euronews.com.

„Într-adevăr, de-a lungul timpului, au ţinut de noi. Sunt de-ai noştri şi dorim ca ei să intre”, a spus Ursula von der Leyen. Ea a adăugat că există deja mai multe domenii de cooperare între Uniunea Europeană şi Ucraina.

UPDATE ora 8.38. Primele negocieri între Rusia și Ucraina după declanșarea războiului au loc luni dimineață la granița Ucrainei cu Belarus

Primele negocieri directe dintre Rusia şi Ucraina, de la declanșarea invaziei de către Rusia joi noapte, vor începe luni, la primele ore ale dimineții, la graniţa dintre Ucraina şi Belarus, potrivit CNN. Inițial, Vladimir Putin propusese discuții la Minsk, însă, având îm vedere rolul jucat de Belarus în război, faptul că de acolo rușii au lansat o parte din invazie, Ucraina a refuzat și a fost de acord să se întâlnească doar la graniță. Astfel, cele două delegații se vor întâlni la punctul de control Aleksandrovka (Belarus) – Vilcea (Ucraina), iar Minskul va fi responsabil pentru siguranţa delegaţiei ucrainene.

UPDATE ora 8.28. „Non-violența este singura cale”. Mesajul pacifist transmis de Dalai Lama, în urma războiului din Ucraina

Dalai Lama spune că este „profund îndurerat” de conflictul din Ucraina, iar liderul spiritual tibetan exilat a cerut pace și „înțelegere reciprocă”.

„Războiul este depășit – non-violența este singura cale”, a spus el într-un mesaj transmis luni.

„Problemele și dezacordurile se rezolvă cel mai bine prin dialog. Pacea adevărată se realizează prin înțelegerea reciprocă și respectul pentru bunăstarea celuilalt. Nu trebuie să ne pierdem speranța. Secolul al XX-lea a fost un secol de război și vărsare de sânge. Secolul XXI trebuie să fie un secol de dialog. Mă rog ca pacea să fie restabilită rapid în Ucraina”, a mai spus el.

UPDATE ora 7.20. Ucraina spune că Rusia și-a „încetinit ofensiva”

Potrivit celui mai recent raport operațional lansat de armata ucraineană luni dimineață, Rusia și-a „încetinit ofensiva” după ce a tras asupra aerodromurilor militare și civile, a punctelor militare de control, instalațiilor de apărare aeriană și a infrastructurii critice.

Conform sursei citate, focul de artilerie ucraineană a distrus „mai mult de cinci coloane de echipamente inamice și militari inamici”.

„Inamicul este demoralizat și suportă pierderi grele”, a spus statul major al forțelor armate, citat de The Guardian.

„Au fost observate cazuri frecvente de dezertare. Inamicul și-a dat seama că propaganda și realitatea erau diferite”.

Între timp, armata a anunțat că aproximativ 5.300 de militari ruși au murit de la începutul invaziei, iar 191 de tancuri, 29 de avioane, 29 de elicoptere și 816 vehicule blindate de luptă au fost distruse

UPDATE ora 06:00. Fostul viceministru rus de externe Andrei Fedorov spune că primele zile ale lunii martie sunt importante în războiul ruso-ucrainean. Fedorov a declarat pentru Al Jazeera că următoarele zile sunt esențiale în invazia Ucrainei de către Rusia, deoarece ordinul inițial al președintelui Vladimir Putin era să „finalizeze operațiunea militară cu o victorie până pe 2 martie”.

UPDATE ora 03.20. O coloană de tancuri și rachete GRAD aparținând Federației Ruse au fost distruse în vestul Kievului, la Makariv, anunță Agenția UNIAN și 24 Kanal, citând oficiali ai  armatei ucrainene. Imaginile preluate și de Radio Svoboda au fost publicate de autoritățile de la Kiev.

„Tancurile și GRAD-urile inamice s-au dus la culcare. Și o să doarmă adânc”, a fost mesajul ucrainenilor citat de UNIAN.

UPDATE ora 02:55. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat duminică, la cererea ţărilor occidentale, o rezoluţie care convoacă luni în „sesiune specială de urgenţă” Adunarea Generală a ONU pentru ca cei 193 de membri ai săi să decidă asupra invadării Ucrainei de către Rusia.

UPDATE ora 02:20 Trupele ruse pregătesc reluarea atacului asupra Kievului cu un ponton peste râul Irpin, care traversează orașul cu același nume aflat în apropierea capitalei ucrainene. Alarme antiaeriene au fost declanșate în 12 orașe în noaptea de duminică spre luni, inclusiv la Cernăuți.

UPDATE ora 02:00 Ministerul ucrainean al sănătăţii a anunţat duminică noaptea că 352 de civili, dintre care 14 copii, au fost ucişi de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.

UPDATE ora 01:20 Ministrul adjunct de interne din Ucraina, Evgeny Yenin, a declarat că discuțiile dintre delegația ucraineană și rusă, stabilite să se desfășoare la graniţa cu Belarus, vor avea loc luni dimineață, scrie CNN.

UPDATE ora 01:10 Elveţia a anunțat că ar putea decide luni să îngheţe activele ruseşti, a sugerat duminică preşedintele Ignazio Cassis, în faţa presiunii tot mai mari ca această ţară, un hub al comerţului cu hidrocarburi ruseşti şi centru financiar popular în rândul oligarhilor ruşi, să adopte sancţiuni puternice.

UPDATE ora 00:20 – Ţările G7 au anunţat duminică noaptea că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă şi că sunt gata să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, după cele deja anunţate în această săptămână, dacă aceasta nu pune capăt războiului său de agresiune împotriva Ucrainei.

UPDATE ora 00:00 –  Imaginile din satelit arată o coloană militară rusă lungă de peste cinci kilometri pe drumul către Kiev, relatează CNN. Pe măsură ce ucrainenii continuă să respingă avansurile rusești în jurul Kievului, noi imagini din satelit arată că un convoi militar rusesc lung de peste 3 mile se află pe o șosea care se îndreaptă spre capitală.

Convoiul a fost văzut pe imagini din satelit duminică în jurul orei 10:56, ora locală, pe drumul P-02-02, lângă Ivankiv, care se află la aproximativ 40 de mile (60 de kilometri) nord-vest de capitala Ucrainei. Drumul P-02-02 merge spre Kiev. Au fost identificate camioane cu combustibil și logistică, pe lângă tancuri, vehicule de infanterie și artilerie autopropulsată care se deplasează în convoi.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...